Tukea yrittäjälle: Milloin kannattaa valita coaching, työnohjaus, konsultaatio tai fasilitointi?

Tässä blogikirjoituksessa tarkastellaan eri ohjausmuotoja yrittäjän näkökulmasta ja selvitämme, mitä kukin tarjoaa käytännössä. Tavoitteenani on antaa Sinulle konkreettista tietoa siitä, mikä ohjausmuoto on oiva valinta missäkin tilanteessa.

Yrittäjän moninaiset roolit ja tarpeet

Yrittäjän arki täyttyy erilaisista vastuista: tiimin johtamisesta, itsensä johtamisesta, ajankäytöstä, kehittämisestä ja uuden oppimisesta. Aivan kuten yrittäjän ammatillinen elämä, myös henkilökohtainen elämä – perhe, lapset ja yhteisöt – vaikuttavat kokonaisuuteen.

Johtajuuden ja elämän mielekkyyden kokemukset syntyvät monen eri elementin vuorovaikutuksessa. Hybridityön ja ajattelutyön paineet voivat olla valtavia, ja kysymykset kuuluvatkin: kuka olet yrittäjyytesi taustalla, mistä merkityksellisyyden ja menestyksen kokemukset kumpuavat?

Ilman selkeää fokusta ja kykyä johtaa itseään voi yrittäjän olla vaikeaa hallita moninaista palettia ja kokea menestyksen tunnetta. Epäselvät tai epärealistiset tavoitteet voivat heikentää motivaatiota ja jaksamista, ja monimuotoisen toiminnan äärellä voi tuntua, että on vaikea tarttua toimeen. Arki vie mennessä ja kokemus ohjaksissa olemisesta on haave vain. Tuntuuko tämä tutulta?

Helpotusta saatetaan etsiä verkkovalmennuksista tai kursseista, mutta oikean ohjausmuodon löytäminen voisi todellisuudessa helpottaa tilannetta ja korjata todelliset haasteet.

Ulkopuolinen ohjaus voi olla erityisen hyödyllinen sekavissa, aikaansaamattomuuden tai epävarmuuden hetkissä. Coaching ja työnohjaus voivat todella avata väylän merkityksellisyyden ja menestyksen kokemuksiin, kun taas asiantuntijakonsultointi voi tuoda kaivattua täsmätaitoa ja ryhtiä tekemiseen. Jos taas tiimisi johtaminen tai päätöksenteko kaipaa tukea, fasilitointi tai tiimin työnohjaus voi olla oikea ratkaisu.

Eri ohjausmuotojen merkitys

Ohessa koostettuna coachingin, työnohjauksen, konsultoinnin ja fasilitoinnin eroja sekä hyötyjä yrittäjälle.


Coaching, Business Coaching

Coaching on tavoitteisiin keskittyvää valmennusta, jossa coach kysymällä ja oivalluttamalla auttaa yrittäjää löytämään itse ratkaisut. Painopiste on henkilökohtaisessa kasvussa ja tulevaisuuden suunnittelussa. Coach auttaa asiakasta fokusoimaan ajatteluaan, saavuttamaan tavoitteitaan ja kehittämään toimintastrategioita vahvuuksia hyödyntämällä ja itsetuntemusta vahvistamalla. Business coachingin yhteydessä tarkoittaa valmennuksen linkittyvän erityisesti yrityksen liiketoiminnan tai työyhteisössä toimimisen hyväksi.

Mitä yrittäjä saa coachingista?

Kirkastusta tavoitteisiin, itsetuntemusta, itseluottamusta ja mielen esteiden ja uskomusten taklaamista.


Työnohjaus

On prosessi, jossa puretaan työn kuormitusta ja tarkastellaan työn tekemistä ammatillisen identiteetin vahvistamiseksi. Työnohjaus auttaa hallitsemaan arjen kuormitusta, jaksamaan sekä kehittämään omaa työskentelyä. Suomen työnohjaajat Ry:n mukaan työnohjaus tarkoittaa työhön, työyhteisöön ja toimintaympäristöön sekä johtamiseen liittyvien kysymysten, kokemusten ja tunteiden tarkastelua ja jäsentämistä koulutetun työnohjaajan avulla.

Mitä yrittäjä saa?

Työnohjaus tarjoaa yrittäjälle mahdollisuuden pohtia omaa työtään ohjatusti ja saada tukea ammatillisessa kasvussa.


Konsultointi

Konsultointi on prosessi, jossa asiantuntija jakaa tietoa ja kokemuksia yrittäjän käyttöön. Konsultointi voi kattaa laajan kirjon eri alueita, kuten liiketoiminnan ja brändin kehittämistä, markkinointistrategioita, taloushallintoa, teknologiaratkaisuja ja organisaation rakennetta. Erilaiset konsultointimuodot voivat tarjota räätälöityjä ratkaisuja yrittäjän erityisiin tarpeisiin.

Mitä yrittäjä saa konsultoinnista?

Yrittäjä saa konkreettisia neuvoja ja toimintasuunnitelmia, uusia näkökulmia liiketoiminnan kehittämiseen, tukea päätöksenteossa ja ongelmanratkaisussa sekä mahdollisuuden kehittää omaa osaamistaan ja verkostojaan asiantuntijan kautta.


Fasilitointi

Fasilitointi on yhteistyöprosessien ohjaamista, jossa tiimi työskentelee tehokkaasti kohti yhteistä päämäärää. Fasilitoinnin avulla tiimin energia ja sitoutuminen yhteisiin tavoitteisiin paranevat.

Mitä yrittäjä saa fasilitoinnista?

Selkeyttä päätöksentekoprosessiin ja tavoitteiden määrittelyyn sekä mahdollisuuden hyödyntää tiimin monimuotoista osaamista ja näkökulmia. Lisäksi fasilitoinnin avulla yrittäjä voi vahvistaa tiiminsä yhteistyötä esimerkiksi muutostilanteissa kuten brändin kirkastamisessa, parantaa kommunikaatiota ja lisätä sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin.


Mihin tarpeeseen mikäkin ohjausmuoto sopii?

Oikean ohjausmuodon valinta perustuu kunkin yrittäjän tarpeisiin. SIksi onkin hyvä pysähtyä pohtimaan omaa tilannetta ja analysoimaan, minkälaista tukea tarvitsee. Oheiseen taulukkoon karkeasti listattu minkälaisiin tarpeisiin mikäkin ohjausmuoto sopii.

Monet työnohjaajat ja coachit tarjoavat ilmaisia tutustumistapaamisia, joissa voit tutustua valmentajaan ja arvioida yhteistyön sopivuutta sinulle. Konsultoijaa ja fasilitoijaa valitessa on erityisen tärkeää huomioida paitsi heidän asiantuntemuksensa myös se, että heidän lähestymistapansa resonoi omien ja tiimin arvojen sekä energian kanssa. Kun löydät oikean henkilön, voi syntyä innostava, inspiroiva ja erittäin antoisa yhteistyö, joka vie liiketoimintaasi uudelle tasolle.

Sparraus -kasvuvalmennus yhdistää konsultoinnin ja business coachingin

Yrittäjiä coachatessani olen huomannut, että monet ovat saaneet merkittävää hyötyä konsultoivasta coachauksesta, eli sparrauksesta. Käsittelemällä kasvun äärellä strategisia askeleita, työnteon järjestelmiä sekä markkinoinnin ja myynnin suunnitelmia, asiakkaani ovat onnistuneet löytämään lisäpotkua kasvuun. Sparraus-palvelu yhdistää coaching-metodikan ja konsultoinnin saman palvelun alle, jotta asiakkaideni saama hyöty olisi mahdollisimman suuri. Palvelu tuo yhteen erilaisten lähestymistapojen parhaat puolet ja tarjoaa kokonaisvaltaisen tuen yrittäjille. Näin voimme yhdessä kehittää räätälöityjä ratkaisuja, jotka tukevat liiketoiminnan kasvua ja auttavat saavuttamaan tavoitteet tehokkaammin ja kestävämmällä tavalla.

Monialainen kokemukseni yrittäjien kasvun haasteista ja mahdollisuuksista – sekä satojen erilaisten yritysten markkinointistrategioiden ja brändin rakentamisen parissa – on antanut minulle syvällistä tietoa, josta on valtavasti hyötyä asiakkaille. Business coaching -metodini mahdollistaa asiakaskohtaisen lähestymistavan, jossa otan huomioon yksilön tarpeet ja vahvuudet. Tämän avulla syntyy kullekin yrittäjälle ja yritykselle toimivimmat systeemit, prosessit ja suunnitelmat, jotka tukevat heidän henkilökohtaista elämäänsä, kasvuaan ja menestystään.

Toivon, että artikkeli auttaa sinua löytämään itsellesi parhaan ohjausmuodon, sitä tarvittaessasi. Mikäli kiinnostuit sparrauksesta, niin liitän oheen linkin ilmaiseen tapaamiseeni, jossa voimme jutella lisää tarpeistasi.


Olen Johanna Souru, Brändisuunnittelija, luova strategi ja kasvun valmentaja ✋

Autan yksilöitä ja yrityksiä kehittymään arvopohjaisesti ja kasvuun keskittyen. Olen läsnäoleva ja oivaltava taustavoima, joka tuo kasvun matkalle mukaan kaupallisen näkemyksen, merkitykselliset oivallukset ja kansainvälisen tason suunnittelun.

Edellinen
Edellinen

Kasvuklubi

Seuraava
Seuraava

Kuinka lisätä itsensäjohtajuuden taitoja tunteiden avulla?